Alles over de Decentrale Selectie
Vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen over de Decentrale Selectie
Steeds meer studies worden decentraal, maar wat houdt dat precies in? Welke studies zijn er tegenwoordig allemaal decentraal en hoe kom je er achter hoeveel studenten mee doen aan de decentrale selectie van een studie? Vind hier het antwoord op deze en meer soortgelijke vragen! Staat jouw vraag er niet tussen? Check dan eerst de website van jouw universiteit en neem anders even contact met ons op via het contactformulier.
We helpen je graag verder!
Wil jij antwoord op de belangrijkste vraag: Waar maak ik kans?
Veelgestelde vragen Decentrale Selectie
Decentrale Selectie, wat is dat?
Decentrale Selectie is een procedure die een universiteit heeft ontwikkeld om potentiële studenten te selecteren voor een opleiding. Bij aanmelding voor een decentrale studie, moeten aankomende studenten dit selectieproces doorlopen om een studieplaats te bemachtigen. Het selectieproces is gebaseerd op vaardigheden die van toepassing zijn op de studie. Hoe goed jij presteert in dit selectieproces bepaalt of je wordt geplaatst voor de desbetreffende studie. Voor eenzelfde studie bestaan verschillende decentrale selecties omdat een universiteit de decentrale selectie zelf mag vormgeven. Het is daarom dus belangrijk om te onderzoeken hoe deze selecties onderling van elkaar verschillen.
Verschil tussen Decentrale Selectie en Loting?
Vroeger was er alleen sprake van loting voor numerus fixus studies. In 2017 kwam er een verbod op loting en in 2020 is dit verbod weer opgeheven. Het grootste verschil tussen loting en selectie is dat bij loting je kans op toelating alleen berust op je cijfers. Op basis van je cijfers word je in een lotingsklasse ingedeeld; hoe hoger je lotingsklasse, hoe meer kans je maakte om geplaatst worden. Bij de decentrale selectie wordt jouw kans op plaatsing niet alleen bepaald door jouw cijfers, maar ook door jouw inzet, motivatie en persoonlijke vaardigheden. Jouw inzet kan bijvoorbeeld worden getoetst door het aanbieden van leerstof; terwijl jouw persoonlijke vaardigheden worden getoetst door middel van een gesprek of door het invullen van een cv- en motivatieformulier.
Verschil tussen Decentrale Selectie en Matching?
In principe is de decentrale selectie een soort matching. Bij matching draait het voor de student om te onderzoeken of de studie die hij of zij heeft gekozen, past bij zijn of haar verwachtingen en wensen. Je maakt kennis met de stof en het denkniveau van de studie door bijvoorbeeld een toets te maken. In tegenstelling tot bij de decentrale selectie, bepalen de resultaten van deze toets niet of je uiteindelijk wordt toegelaten tot de studie. De resultaten van zo'n matchingstoets moeten jou een indicatie geven in hoeverre de studie bij jou past.
Inschrijven Decentrale Selectie?
Niet alle studies hebben een decentrale selectie. Als je je via Studielink aanmeldt voor een decentrale studie, dan word je automatisch ingeschreven voor de decentrale selectie van deze studie. Elk aankomende student die zich aanmeldt voor een decentrale studie moet namelijk het selectieproces doorlopen om in aanmerking te komen voor een studieplek.
Voor hoeveel numerus fixus studies inschrijven?
Per academisch jaar mag je je voor maximaal vier studies inschrijven op Studielink. Maximaal twee van deze vier studies mogen numerus fixus opleidingen zijn waarbij je deelneemt aan een selectieprocedure. De aanmelddeadline voor numerus fixus studies is 15 januari en de aanmelddeadline voor overige opleidingen met een vrije instroom is 1 mei. Wanneer je mee doet aan een selectie voor een numerus fixus studie is het verstandig om je ook in te schrijven voor een opleiding met een vrije instroom. Op deze manier weet je zeker dat je opleiding kunt starten in het daaropvolgende academisch jaar.
Wanneer poging 'verbruikt'?
Je mag in totaal én maximaal drie keer mee doen aan een decentrale selectie. Je hebt dus drie pogingen om toegelaten te worden tot een numerus fixus studies. Je hebt één van deze pogingen ingezet (verbruikt) op het moment dat je na de aanmelddeadline van 15 januari aangemeld staat voor een numerus fixusstudie op Studielink. Mocht je door omstandigheden niet kunnen meedoen aan de selectieprocedure of je inschrijving voor de studie willen intrekken omdat je bijvoorbeeld toch liever eerst een tussenjaar neemt, moet je er rekening mee houden dat je daarmee één van je drie pogingen hebt verbruikt.
Aantal aanmeldingen Decentrale Selectie?
Veel kandidaten die mee doen aan een decentrale selectie willen graag weten hoeveel aanmeldingen er zijn voor een specifieke selectie. Helaas maken niet alle universiteiten dit bekend. Je kunt het best contact opnemen met de afdeling van de universiteit die de decentrale selectie regelt of kijken naar de getallen van het afgelopen selectie jaar op onze website!
Decentrale Selectie, welke studies?
Steeds meer studies worden decentraal. Dit betekent dat er teveel aankomende studenten zijn die éénzelfde studie willen doen. De studie heeft kortweg niet genoeg capaciteit om al deze studenten op te leiden. Geneeskunde was één van de eerste decentrale studies, maar er volgen er steeds meer. Tegenwoordig mag je je daardoor zelfs aanmelden voor twee verschillende lotingsstudies. Let op! Je mag je dus aanmelden voor twee verschillende decentrale studies (bijvoorbeeld Tandheelkunde en Geneeskunde), maar je mag je niet aanmelden voor één dezelfde decentrale studie aan twee verschillende universiteiten (bijvoorbeeld Geneeskunde aan de UvA en aan de VU).
Overzicht Decentrale Selectie Geneeskunde?
Het is belangrijk dat je een goed overzicht hebt van de verschillende selectie procedures. Op basis van de inhoud van de decentrale selectie, kun je namelijk een inschatting maken hoeveel kans je maakt. Bij Decentrale Selectie Hulp helpen wij jou daarbij door alle selecties naast elkaar uit te lichten. Check gauw alle verschillende selecties en vergeet niet de Selectie Check te doen als je je gaat aanmelden voor Geneeskunde.
Verschillen Decentrale Selectie?
Elke decentrale selectie legt zijn focus op andere aspecten van de Geneeskunde opleiding. Hierdoor verschillen de decentrale selecties onderling van elkaar. Het is belangrijk dat je je goed inleest in de verschillende selecties zodat je op basis van de verschillen een goede keuze kan maken voor een opleider. Wij bieden duidelijke beschrijvingen aan waarin de belangrijkste aspecten van elke selectie goed naar voren komen. Onderzoek de verschillen door deze beschrijvingen te lezen en jouw favoriete universiteiten te vergelijken! Start met het kiezen van jouw studie!
Welke Decentrale Selectie past bij mij?
Het kiezen van een opleider is een belangrijke keuze. Er zijn allerlei componenten die je tegen elkaar af moet wegen voordat je kiest voor een universiteit; de stad, het opleidingsprogramma, de kosten van een kamer maar ook zeker: de decentrale selectie! Decentrale Selectie Hulp heeft op basis van alle selecties voor Geneeskunde speciaal voor jou een testje ontwikkeld waarmee je kan testen hoe goed elke selectieprocedure op jou aansluit. De Selectie Check geeft geen garantie op toelating maar deze test geeft je wel een indicatie van hoeveel kans je bij de verschillende universiteiten zou maken op basis van jouw CV en eigenschappen.
Welke cijfers tellen mee in de Decentrale Selectie?
De cijfers die gebruikt wordt bij de decentrale selectie komen tot stand uit alle PO’s en kennistoetsen die samen de SE-lijst vormen. Tot deze lijst behoren cijfers uit vwo-4, 5 en 6 (tot en met 15 januari) die onderdeel zijn van het PTA. De cijfers zullen worden afgerond op één decimaal.
Bron van de cijfers uit de totaal behaalde resultaten is dus:
4 vwo: reguliere toetsen + incidenteel een SE-kennistoets/SE-praktische opdracht;
5 vwo: reguliere toetsen + SE-kennistoetsen/SE-praktische opdrachten;
6 vwo: uitsluitend SE-kennistoetsen/SE-praktische opdrachten.
Kosten Decentrale Selectie?
Er zijn in principe geen kosten verbonden aan deelname aan de decentrale selectie. In de meeste gevallen levert de universiteit gratis digitaal het studiemateriaal aan. Echter kun je op verschillende manieren bij deelname aan de decentrale selectie, toch kosten maken. Denk bijvoorbeeld aan de reiskosten naar de universiteit voor de selectiedagen. Je kunt ook kosten maken door bepaalde boeken aan te schaffen of een Decentrale Selectie Training te boeken. Je bent daarin niet verplicht deze kosten te maken. Als je geïnteresseerd bent in het volgen van een selectietraining is het handig om te weten dat Decentrale Selectie Hulp kortingen weggeeft voor sommige decentrale selectie trainingen!
Wanneer en waar uitslag Decentrale Selectie?
De uitslag van de decentrale selectie wordt bekend gemaakt op Studielink op 15 april. Er is geen exacte tijd waarop de uitslag online moet worden gezet. Deze tijd verschilt dus per universiteit, per studie én per selectiejaar. Over het algemeen wordt de uitslag binnen enkele uren na 00:00 op Studielink gepubliceerd. De uitslag wordt uitgedrukt in een rangnummer. Het is goed om van tevoren te controleren tot welke rangnummer de universiteit kandidaten voor de opleiding plaatst. Hierdoor weet je zeker of je binnen bent of niet. Wees niet te snel teleurgesteld! Als jouw rangnummer net boven de grens ligt, maak je nog steeds kans op plaatsing. Er zijn altijd kandidaten wiens rangnummer niet meetellen doordat deze aanstaande studenten niet slagen of voor een andere studie kiezen. Benieuwd hoeveel kandidaten gemiddeld worden nageplaatst? Lees hier meer over Rangnummers en Kansen!
Twee verschillende rangnummers, wat nu?
Het kan voorkomen dat het rangnummer dat je via Studielink hebt ontvangen niet overeenkomt met het rangnummer dat je van de universiteit hebt ontvangen. In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de universiteit. In principe is het rangnummer van de universiteit leidend gezien de universiteit alle selectiekandidaten een rangnummer toekent en deze lijst met rangnummers doorgeeft aan Studielink.
Ik ben ingeloot, wat nu?
Gefeliciteerd! Jouw rangnummer zit tussen de sectie kandidaten die een opleidingsplek krijgt toegewezen. Nu je bent ingeloot is het belangrijk dat je binnen 2 weken je studieplek accepteert via Studielink. Heb je meegedaan aan twee verschillende selecties en ben je voor beide studies geplaatst? Dan heb je dus 2 weken de tijd om te beslissen aan welke studie je wilt gaan deelnemen. Let op: als je per ongeluk je plek hebt geweigerd in plaats van geaccepteerd, wordt jouw plek meteen aan een andere selectiekandidaat vergeven en ben jij je opleidingsplek kwijt!
Ik ben uitgeloot, wat nu?
Het is vervelend als je op 15 april te horen krijgt dat je rangnummer te hoog is uitgevallen. Je zit op dat moment helaas niet bij de sectie rangnummers die een studieplek toegewezen heeft gekregen. Afhankelijk van hoe hoog je rangnummer is uitgevallen, bestaat er kans op naplaatsing. Wil je meer lezen over de kans op naplaatsing? Bekijk dan deze pagina! Ben jij het niet eens met jouw rangnummer? Dan kan je in veel gevallen bezwaar indienen bij de universiteit. Neem hiervoor zo snel mogelijk contact op met de selectiecommissie van de desbetreffende opleiding!
Hoe vaak Decentrale Selectie?
Het is natuurlijk een grote teleurstelling wanneer je niet wordt geplaatst na de decentrale selectie. Gelukkig mag je in de meeste gevallen opnieuw mee doen aan decentrale selectie bij dezelfde of een andere universiteit. Je mag landelijk maximaal drie keer mee doen aan de decentrale selectie van één bepaalde opleiding. Bij sommige universiteiten mag je maar één keer mee doen aan de decentrale selectie voor één bepaalde opleiding terwijl bij andere universiteiten, je een tweede poging mag wagen. Het is dus belangrijk om dit te controleren door contact op te nemen met de universiteit!
We hopen dat je fluitend door de decentrale selectie komt!
- team Decentrale Selectie Hulp