Trainingen vergelijken

Waar moet je op letten bij het boeken van een decentrale selectie training?

Sinds 2015 zijn alle geneeskunde opleidingen decentraal geworden. Daardoor komen er steeds meer particuliere partijen op de markt die decentrale selectie trainingen aanbieden. Tegenwoordig heb je steeds meer keus uit organisaties bij het boeken van een decentrale selectie training. Team Decentrale Selectie Hulp controleert welke organisaties trainingen aanbieden voor het aankomende selectiejaar en hoe deze trainingen worden ingevuld. Gezien de selectietrainingen sterk kunnen verschillen in prijs en vormgeving, is het belangrijk om te weten wat je voor het aankoopbedrag terugkrijgt in de training. Wij vinden het belangrijk dat de kandidaten daar bewust van worden. Daarom presenteren wij hieronder een aantal aandachtspunten voor het vergelijken van decentrale selectie trainingen.

Punten van aandacht

Up to date blijven!

+ Het allerbelangrijkste is dat de organisatie op de hoogte blijft van de veranderingen in de selectieprocedure. Vraag aan de organisatie hoe ze op hoogte blijven van deze veranderingen.

! Organisaties die vaak slechtere recensies hebben zijn vaak niet up-to-date van de veranderingen in een selectieprocedure.

Groepsgrootte en aantal docenten

+ Kleine lesgroepen met één docent of middelgrote lesgroepen met 2 of meer docenten.

Bij grote lesgroepen ( > 25 studenten) met één docent voelen studenten zich vaak ongehoord.

Opleiding en voorbereiding docenten

+ Het is prettig les te krijgen van een docent die boven de stof staat (derdejaars bachelor student of master student). Daarnaast is het fijn als de docent zelf een selectie heeft gedaan zodat de docent zijn of haar ervaring kan delen met de kandidaten.

Indien de docent zelf geen selectie heeft gedaan of de selectie inmiddels is veranderd, is het belangrijk te vragen aan de organisatie hoe zij hun docenten opleiden voor decentrale selectie trainingen.

Leservaring van docenten

+ Het is prettig om les te krijgen van iemand die ervaring heeft met lesgeven en dus behendig is in het uitleggen en overdragen van lesstof.

Vraag aan de organisatie of aan de docent hoeveel ervaring de docent heeft met lesgeven.

Ervaring particuliere organisatie

+ Ervaren organisaties kunnen aantonen dat ze al meerdere jaren decentrale selectie trainingen organiseren.

! Vergelijk de leservaring van de verschillende organisaties en bekijk recensies van het bedrijf.

Inhoud en prijzen van de training

+ Een duurdere training is niet altijd de beste selectietraining of de meest geschikte training voor jou! Kijk goed naar de inhoud van de training: wat krijg je voor het aankoopbedrag?

! Vergelijk trainingen onderling door het uurtarief te berekenen (aankoopprijs/het totaal aantal lesuren) en deze te beoordelen aan de hand van de inhoud van de training.

Lesmateriaal

+ Bij de meeste organisaties ontvang je lesmateriaal bij aankoop van de training. Bij sommige organisatie ontvang je het lesmateriaal digitaal, bij andere organisaties op papier.

! Vraag expliciet aan de organisatie of je het lesmateriaal gratis bij aankoop van de training ontvangt of dat je deze er los bij moet kopen. Bij sommige organisaties zul je hier extra voor moeten betalen.

Eten en drinken verzorgen

+ Sommige organisaties bieden koffie en thee aan tijdens de training, andere organisaties organiseren een lunch met broodjes gedurende de trainingsdag.

! Vraag aan de organisatie of je zelf eten en drinken moet meenemen of dat dit door de organisatie wordt geregeld. Je kunt ook vragen of op locatie een cafeteria zit.

Mogelijkheid tot uitschrijven

+ Bij de meeste organisaties kun je, voordat de training is begonnen, de aankoop annuleren en het aankoopbedrag van de training teruggestort krijgen.

! Het is verstandig om aan de organisatie te vragen tot hoeveel dagen voor de start van de training, je de training nog kunt annuleren.

Locatie

+ Vaak worden de selectietrainingen op locaties georganiseerd die goed bereikbaar zijn met OV of met de auto.

! Als je met de auto gaat is het handig om aan de organisatie te vragen waar je in de buurt gratis kunt parkeren.

Begeleiding na afloop van de training

+ Steeds meer organisaties maken Facebook en WhatsApp groepen aan om in contact te blijven met hun studenten na afloop van de training.

! Indien je geen Facebook hebt of liever niet je privé-nummer deelt met de organisatie, dan is het verstandig te vragen of je de docent per e-mail mag benaderen na afloop van de training.

Valse getallen en reclame

! Wees ervan bewust dat slagingspercentages en andere getallen (aantal geholpen studenten) op de website van organisaties mogelijk niet kloppen of verouderd zijn.

! Wees ervan bewust dat positieve recensies op studentenfora mogelijk door de organisatie zelf geschreven zijn.

! Wees ervan bewust dat negatieve recensies op studentenfora mogelijk door concurrerende organisaties geschreven zijn.

 


We hopen dat je fluitend door de decentrale selectie komt!
 - Team Decentrale Selectie Hulp