Kans op naplaatsing

Wanneer maak je nog kans om te worden nageplaatst?

Hoeveel?

Het is ontzettend vervelend als je te horen hebt gekregen dat je geen studieplek toegewezen hebt gekregen. Gelukkig bestaat er afhankelijk van de hoogte van je rangnummer nog een kans op naplaatsing! Bij grotere studies zoals geneeskunde (± 350 studenten per studiejaar) worden gemiddeld gezien de eerste 30 plekken boven het maximale rangnummer, bijvoorbeeld de rangnummers van 350 tot en met 380, nog altijd vergeven. Bij kleinere decentrale studies worden er gemiddeld gezien minder selectiekandidaten nageplaatst.

Waarom?

Er zijn veel redenen waarom kandidaten toch besluiten hun toegewezen plek niet te accepteren. Sommige studenten worden voor twee decentrale studies geaccepteerd en moeten vervolgens kiezen. Andere studenten kiezen uiteindelijk toch voor een andere niet-decentrale studie of besluiten eerst een jaar te gaan reizen of werken. Ook zijn er andere onoverkoombare omstandigheden, zoals zakken voor het eindexamen, waardoor kandidaten genoodzaakt zijn hun plek af te staan of een reserveplek voor het jaar daarop kunnen ontvangen. Dit kan dus voor jou betekenen dat je misschien toch wordt nageplaatst!

Wanneer?

Je kunt op verschillende momenten een bericht van naplaatsing verwachten. De eerste week na 15 april is het eerste moment waarop de kandidaten met een te hoog rangnummer te horen kunnen krijgen dat ze zijn geplaatst omdat studenten op dat moment hun plek kunnen accepteren of afstaan. Kandidaten moeten na 15 april hun plek binnen 2 weken accepteren via Studielink. Drie weken na 15 april ontstaat er weer beweging in de rangnummers waarbij opnieuw veel plekken worden weggegeven. Vervolgens ligt het een tijdje stil, tot de uitslag van de eindexamens en hereindexamens waarbij opnieuw veel studenten met een te hoog rangnummer nog een plek krijgen toegewezen. In uitzonderlijke gevallen stoppen studenten al in de eerste maand van de decentrale studie, kandidaten kunnen daardoor zelfs tot in de eerste maand van de studie worden nageplaatst.


We hopen dat je fluitend door de decentrale selectie komt!
 - Team Decentrale Selectie Hulp